İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Polonya’nın Ukrayna Sınırına Füze Düştü Dünya Ayağa Kalktı!

Füze kazasının yaşanmasının ardından Avrupa ülkeleri ve ABD ayağa kalktı. Ülke liderleri konuya ilişkin yorum ve değerlendirmede bulundu. Olaya ilişkin tepkisini ortaya koyan çoğu ülke NATO’ya üye ülkeler.

Beyaz Saray, düşen füzeyle ilgili Polonya ile çalıştıklarını ve uygun adımları belirleyeceklerini açıkladı. ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson, Twitter’dan yaptığı paylaşımda Polonya topraklarına bir füzenin düştüğüne dair haberleri gördüklerini ve daha fazla bilgi toplamak için Polonya hükümeti ile çalıştıklarını belirtti.

Polonya’ya düşen füze hakkında; Litvanya Devlet Başkanı Gitanas Nauseda “NATO topraklarının her karışı savunulmalı” açıklamasında bulundu.

Letonya Savunma Bakanı: “Katil Rus rejimi, yalnızca Ukrayna halkını hedef almıyor, aynı zamanda Polonya’daki NATO topraklarını da hedef alıyor.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelensky: “NATO topraklarını füzelerle vurmak ortak güvenliğe yönelik bir saldırıdır. Rusya hedef yükseltiyor, derhal harekete geçmeliyiz.”

Slovakya Başbakanı Eduard Heger, ülkesinin, Polonya’nın Ukrayna sınırındaki Przewodow köyündeki patlamalara ilişkin haberlerden son derece endişeli olduğunu belirtti.

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, AB’nin Polonya’nın yanında olduğunu belirterek, Polonyalı yetkililerle, AB Konseyi üyeleriyle ve diğer müttefiklerle iletişimde olduğunu bildirdi.

Çekya Başbakanı Petr Fiala, Polonya’ya düşen füzenin Rusya’dan geldiğinin doğrulanması durumunda bunun Rusya tarafından olayların açıkça tırmandırılması anlamına geleceğini belirtti.

Çek Cumhuriyeti Savunma Bakanı Jana Cernochova: Şu anda durum değerlendiriliyor. Bir hata olsa bile durumun tırmanması olarak görüyorum. Ve bu bir provokasyon olsa bile, hepimiz bunu çatışmanın tırmanması olarak algılayacağız.”

İngiltere, Hollanda, İsviçre, Almanya ve Finlandiya, Polonya’ya füze düşmesine ilişkin haberlerin ardından durumu yakından takip ettiklerini bildirdi.

Kaynak: AA