İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Malezya’nın Yeni Başbakanı Enver İbrahim

Malezya’nın 10. Başbakanı Umut İttifakı lideri Enver İbrahim oldu.

Malezya’da başbakanlık görevine gelen 75 yaşındaki Umut İttifakı (PH) lideri Enver İbrahim, uzun soluklu siyasi geçmişinde ekonomi politikalarındaki başarıları ve demokratik değerlere yaptığı vurgularla biliniyor.

1990’lu yıllardan bu yana siyasi mücadelesini sürdüren, uzun yıllardır reformist muhalefet liderliği yapan,15. genel seçimi önde tamamlayan PH lideri Enver İbrahim, Malezya Kralı Sultan Abdullah Şah’a “görev ve gizlilik yemini” ederek görevine resmen başladı.

Siyasi kariyerinde basamakları hızla tırmanan İbrahim, 1983’te Kültür, Gençlik ve Spor Bakanı, Tarım ve Eğitim Bakanı (1984- 1991), Maliye Bakanı (1991- 1998) ve Başbakan Yardımcısı (1993-98) görevlerini üstlendi.

İbrahim, 1997’de yaşanan Asya mali krizi sırasında Malezya ekonomisini iyi şekilde yönetmesi sebebiyle Malezya halkının saygısını kazandı.

Malezya’nın siyasal ekonomi sistemi hakkında cesur reform çağrıları yapan İbrahim, bağımsız yargı, özgür medya ve hukukun üstünlüğünün gerekliliğine vurgu yaparak, bu ilkelerin Malezya ekonomisinin gücünün genişlemesi için önemli olduğunu savundu.

İbrahim, altyapının geliştirilmesi, yabancı yatırımın çekilmesi ve ekonomik büyümeye odaklanırken, aynı zamanda kamu politikalarında yoksulların ve marjinalleşmiş kişilerin desteklenmesine önem verdi.

Malezya’nın dış politikası hakkında 2019’da AA’ya konuşan İbrahim, ülkesinin barış, özgürlük ve tarafsızlığı temsil ettiğini vurgulayarak, herhangi bir dış gücün iç işlerine karışılmasına izin verilmemesi gerektiğini belirtiyor.

Enver İbrahim’in Türkiye hakkındaki görüşleri;

Malezya’nın Osmanlı dönemindeki ikili ilişkilerine övgüde bulunan İbrahim, dost ülkeler Malezya ve Türkiye’nin ikili ilişkileri geliştirmemesi için hiçbir sebebin bulunmadığını belirtiyor.

İbrahim, iki ülkenin ortak araştırma ve teknoloji girişimlerine de odaklanması gerektiğini, savunma teknolojisi de dahil olmak üzere Türk teknolojisinin başta Müslüman ülkeler olmak üzere diğer birçok ülkeyi geride bıraktığını belirtiyor.

ASEAN ülkelerinin, diplomatik becerileri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan öğrenmesini tavsiye eden İbrahim, İstanbul’da imzalanan tahıl koridoru anlaşmasına atıfta bulunarak, bunun “büyük ve başarılı bir diplomatik zafer” olduğuna dikkati çekiyor.

Kaynak;AA