İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

G7 Zirvesi Bildirgesi

Almanya, ABD, İngiltere, Kanada, Fransa, İtalya ve Japonya ile Avrupa Birliği’nden (AB) oluşan G7 zirvesinin ardından yayımlanan bildiride Rusya’ya yönelik ekonomik ve mali yaptırımların tam olarak uygulanmasında kararlı olunduğunu kaydedildi. “Petrol ve gaz üreten ülkeleri sorumlu davranmaya ve uluslararası pazarlara teslimatları artırmaya çağırıyoruz” denildi.

G7 ülkelerinin liderleri, Brüksel’de gerçekleştirdikleri zirvenin ardından ortak bildiri yayımlandı. Bildiride, “Rusya’yı askeri güçlerini ve teçhizatını tüm Ukrayna topraklarından çekmeye çağırıyoruz” ifadesi kullanıldı. Putin ve Lukaşenko’nun dahil olduğu Ukrayna’ya yönelik askerşi saldırıdan sorumlu tutmak için hiçbir çabadan kaçınılmayacağı kaydedilen bildiride, yaptırımların tam olarak uygulanmasını izlemek ve Rusya Merkez Bankası’nın altın işlemleri de dahil olmak üzere kaçınma önlemleriyle ilgili yapılacakları koordine etmek için bir grup kurulacağı belirtildi.

Rusya’nın nükleer tesisleri tehlikeye atan her türlü faaliyetten kaçınması, kimyasal, biyolojik ve nükleer silahların veya ilgili malzemelerin kullanılmaması gerektiği uyarısı yapılan bildiride, Ukrayna ve komşu ülkelere desteğin artırılacağı kaydedildi. Rus enerjisine olan bağımlılığı azaltmak için daha fazla adım atılacağına, enerjide güvenli alternatif tedarik sağlanacağı ve olası kesintilerde dayanışma gösterileceği belirtilen bildiride, Rus gazı, petrol ve kömür ithalatına olan bağımlılıkları aşamalı olarak bitirmek isteyen ülkelerin aktif biçimde destekleneceği ifade edilidi, “Petrol ve gaz üreten ülkeleri sorumlu davranmaya ve uluslararası pazarlara teslimatları artırmaya çağırıyoruz.” denildi.