İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Finlandiya ve İsveç NATO’ya Katılma Sözü Verdi!

Devlet liderleri, NATO ittifakına katılım sürecinde birlikte hareket etme konusunda hemfikir olduklarını açıkladı. Cuma günü Helsinki’de yaptıkları görüşmeden sonra, Finlandiya ve İsveç temsilcileri  NATO’ya katılma konusunda fikirlerini dile getirdiler.

Finlandiya Başbakanı Sanna Marin ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, “Finlandiya ve İsveç’in aynı anda NATO’ya katılması bizim için hayati” açıklamasında bulundu.

Hatırlanacağı üzere, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşının ardından güvenlik kaygıları gözetilerek başlayan ittifaka katılma süreci Macaristan ve Türkiye engeline takılmıştı. Macaristan süreç konusunda olumlu bir tutum sergilese de Türkiye cephesinden henüz bir değişim hareketi gelmedi.

Finlandiya Başbakanı Marin konuya ilişkin, “İki ülkenin de NATO üyeliğinin ne zaman onaylanacağını tahmin etmek imkansız ancak Türkiye’nin üyeliğimizi mümkün olan en kısa sürede onaylaması sürecin devamı için çok önemli” açıklamasında bulundu.

Cuma günü Helsinki’de konuşan İsveçli lider, Türkiye’nin endişelerinin ulusal çıkarlar gözetilerek meşru olduğunu belirtse de Türkiye’nin çıkarlarına uygun bir program sunma konusunda net konuşmadı. İsveç merkezli yerel gazete olan Aftonbladet, Başbakan Kristersson’ın 8 Kasım’da Ankara’da Erdoğan ile görüşmeye hazır olduğunu bildirdi.

 

Kaynak: Politico Europe