İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

2022 G-20 Liderler Zirvesi’ne Endonezya Ev Sahipliği Yapacak

Endonezya’nın ev sahipliği yaptığı G20 Liderler Zirvesi, “Birlikte Toparlanma-Daha Güçlü Toparlanma” temasıyla 15-16 Kasım’da Bali’nin güneyinde yer alan Nusa Dua yarımadasında düzenlenecek.

Dünyanın en büyük 20 ekonomisini oluşturan G20 ülkelerinin liderleri Rusya-Ukrayna savaşı, ABD-Çin arasındaki Tayvan gerginliği, tüm dünyayı etkisi altına alan enflasyon ve enerji krizinin gölgesinde toplanacak. Zirve’de “Gıda ve Enerji Güvenliği”, “Sağlık” ve “Dijital Dönüşüm” başlıklarını mercek altına alacak.

G-20, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Kanada, Çin, Fransa, Almanya, Hindistan, Endonezya, İtalya, Japonya, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Türkiye, Birleşik Krallık, ABD ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden oluşuyor. Ukrayna-Rusya geriliminin devam ettiği bugünlerde Rusya’nın zirveye katılmayacağı biliniyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Endonezya’da

Erdoğan, 14 Kasım Pazartesi günü Endonezya’nın Cumhurbaşkanı Joko Widodo ile görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede Türkiye ile Endonezya arasındaki ilişkiler ve iş birliğinin daha da geliştirilmesine dair konular ele alındı.

G20 Zirvesi öncesinde, Türkiye ve Endonezya arasında savunma sanayii, teknoloji, ormancılık, çevre ve kalkınma alanlarında iş birliğini içeren 5 yeni anlaşma imzalandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın zirve kapsamında çeşitli ülke liderleriyle bir araya gelmesi bekleniyor.

ABD ve Çin Liderleri Bir Araya Geldi

ABD Başkanı Joe Biden ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping G-20 zirvesi kapsamında bir araya geldi.

İki liderin görüşmesi  ülkeleri arasındaki ilişkilerin Tayvan’dan ticarete kadar bir dizi sorun ardında ertelenmişti. Endonezya’daki G20 Zirvesi kapsamında yapılacak toplantıda taraflar, ilişkilerde gerilim kaynağı olan Tayvan, ekonomik rekabet ve diğer anlaşmazlıklar hakkında fikirlerini sundu.

ABD Başkanı Biden ve Çin Devlet Başkanı Jinping, gerçekleştirdikleri yüz yüze görüşmede yeni iş birliği imkanlarının bulması gerektiğini konusunda hem fikir olduklarını vurguladı.

Kaynak: AA