İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

11 Kasım’da Gerçekleşen Türk Devletleri Teşkilatı Zirvesi’nde Neler Yaşandı?

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Devlet Başkanları Zirvesi, 11 Kasım’da Özbekistan’ın Semerkant şehrinde  gerçekleşti. Zirveye Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan ve Macaristan üst düzey temsilcilerinin katıldı.

Teşkilata resmen üyelik başvurusu yapan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin üyeliğinin görüşülmesi planlanırken KKTC’nin Türk Devletleri Teşkilatına (TDT) “gözlemci üye” olarak kabul edilmesini Ersin Tatar tarafından “olumlu gelişme” olarak nitelendirildi.

Tatar, yaptığı yazılı açıklamada, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Türk diplomasisine teşekkür ederim. Bu olumlu gelişmeden daha da cesaret alarak onurlu mücadelemize hız kesmeden devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Diğer önemli gelişme olarak ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, Türk dünyasına hizmetlerinden dolayı “Türk Dünyası Ali Nişanı” takdim edildi.

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, “Türk Devletleri Teşkilatı’nda önemli rolünüz oldu. Türk devletlerinin stratejik işbirliğine, Türk halklarının işbirliğine, Türk devletlerinin faaliyetlerine önemli katkılarınız oldu. Bu katkılarınız ve gayretleriniz nedeniyle Türk Devletleri Teşkilatı olarak size Türk Dünyası Ali Nişanı’nı tevcih ediyoruz.” dedi.

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) tarafından “Turizm Başkenti” seçilerek bu unvanı alan ilk Türk dünyası şehri olan Özbekistan’ın Kokand kenti, farklı ülkelerden gelen fotoğrafçıları ağırladı.

Zirvede ekonomi, ticaret, ulaştırma ve gümrük alanlarındaki projeler ile ikili ilişkiler ve bölgesel konuları ele alındı. Zirve kapsamında bir araya gelecek üye ülkelerin liderlerin, zirve dışında ikili görüşmeler gerçekleştirdi.

Kaynak: AA