İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

YUNANİSTAN’IN SAVUNMA DİPLOMASİSİ: ÇÖZÜM ABD Mİ?

Kıbrıs Sorunu, kıta sahanlığı ve Ege Denizi’ndeki adalar gibi konularla Türkiye’nin en çok diplomatik soruna sahip olduğu Yunanistan’da hükümet, olası  savaş senaryoları üzerinde çalışmalar sürdürüyor. 2019 yılından beri Yunanistan Başbakanı olan Kyriakos Miçotakis ve Yeni Demokrasi Partisi hükümeti savunma çözümlerini ABD’de aramakta.

Mayıs ayındaYunanistan ve ABD’nin diplomatik ilişkilerinin başlangıcının 201. yıl dönümü nedeniyle ABD’yi ziyaret eden Başbakan Miçotakis, ABD Kongresi’nde konuşma yapmıştı. Konuşmasında Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşa değinen Miçotakis, Türkiye’ye yapılacak olan F-16 satışlarının Doğu Akdeniz’de gerginliği arttıracağını vurgulamıştı. Türkiye’nin savunma alanlarında gelişmesi ve güçlenmesini bölgedeki istikrarı bozacağına değinen Miçotakis, Türk savaş uçaklarının Ege’de Yunan hava sahasını defalarca ihlal ettiğini de konuşmasına eklemişti. Kıbrıs Sorunu’na da değinen Miçotakis’in “Kıbrıs’ta iki devletli çözüm kabul edilemez” sözleri kongre üyeleri tarafından ayakta alkışlanmıştı. Türkiye’de ise bu olaya sosyal medyada her ne kadar tepki gösterilmişse de Dışişleri Bakanlığından resmi bir açıklama yapılmadı.

Askeri Boyutu

Türkiye’nin savunma sanayiinde dışa bağımlılığı azaltma çabaları ve ABD’den F-16 savaş uçağı alma girişimleri Yunanistan tarafında da olası bir tehdit olarak görünmekte. Yunanistan’ın Fransız Rafale savaş uçaklarına talip olmasının yanında ABD’de F-35 savaş uçaklarının Yunanistan’a satışı için de Miçotakis’in lobi faaliyetlerinde bulunduğu iddiası ortaya atıldı. İddiaya göre 2028 yılına kadar Yunanistan’ın hava kuvvetleri envanterine F-35 savaş uçaklarını dahil edeceği bilgisi verilmişti.

Miçotakis ve Yunan hükümetinin bu girişimlerine Yunan muhalefetinin de tepkisi gecikmiş değil. Yunan parlamentosundaki aşırı sağcı Yunan Çözümü Partisi’nin lideri Kyriakos Velopoulos, parlamentodaki konuşmasında Türkiye’nin bölgesel bir süper güç haline geldiğini ve bu durumun oluşmasında Yunanistan da payı olduğunu belirtti. Velopoulos konuşmasında hükümeti bütün Yunanistan’ı askeri üs kurmak için ABD’ye teslim etmekle suçlayarak Türk SİHA’larının o üslerin üzerinden Yunan hava sahasını ihlal ederek geçmesinden rahatsızlığını dile getirdi. Bununla birlikte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya-Ukrayna krizini fırsata çevirerek güçlendiğini ve Türkiye’nin artan ticaret hacminin Avrupa için bir tehdit olduğunu vurgulayarak Türk mallarına ek vergi uygulanmasını önerdi.

Yeni Demokrasi hükümetinin bu tepkilere yorumu her ne kadar Yunanistan’ın egemenliğini korumak yönünde olsa da ABD dışında bir alternatifinin olmadığı açıkça ortada. Miçotakis’in ABD ziyareti sırasında Türkiye’ye F-16 savaş uçakları ve askeri malzeme satışının, Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliklerini veto etmesinden dolayı kongreden geçmeyeceği yorumu ise ilerleyen günlerde Türkiye’yi bekleyen yeni bir sorun olarak yorumlanmakta. ABD’nin bu kartı oynaması sonucu Türkiye savunma sanayiinde yerli çözümleri arayabilecek kapasitede olmasına karşın Yunanistan’ın ise ABD dışında başka bir çözümü yok gibi görünüyor.