İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Sular Yine Isınıyor

Yunanistan Hava Kuvvetlerine ait 4 F-16, “TCG Çeşme” gemisini taciz etti. Araştırma gemisine yaklaşan 4 Yunan savaş uçağından biri 2 deniz mili mesafede chaff fişeği bırakarak tacizde bulundu.

Doğu Akdeniz’de düşen tansiyon Atina’nın söylem ve adımlarıyla bu kez Ege’de yükseliyor. Akdeniz, Ege ve Kıbrıs’ta çözümün birbirine bağlı ve Yunanistan’ın diplomasi dışı bir muhtemel hamlede yalnız kalacağı açık.

Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde söylediği “’İstikşafi konuşmalar başlasın’ dedik, Atina’da yapılacaktı. Miçotakis şimdi meydan okudu. Şimdi sen bu meydanı okuduktan sonra seninle nasıl bir araya gelelim? Bu şekilde gitmesi halinde masaya oturamayız” cümleleri sürecin nasıl gittiğine dair bir işaret oldu.

Tam da bu noktada Ankara yeni bir adım daha attı ve TCG Çeşme gemisi için 18 Şubat – 2 Mart 2021 tarihlerinde Ege Denizi’ndeki hidrografik araştırmalar için NAVTEX ilan etti.NAVTEX, Hidrografik araştırmalar maksadıyla yayınlansa da asıl amaç “Ege senin iç denizin değil Yunanistan” demekti.

Miçotakis zaman zaman Yunan devlet kapasitesini aşan nitelikte Türk-Yunan sorunlarını ele alma alışkanlığı olan bir isim. Burada amaç, ‘üçüncü tarafların’ dikkatini çekmek ve onların yardımını sağlayarak sürecin kendi lehine sonuçlanmasını sağlamak.

Gelişmeler Çatışmaya Dönüyor

Ortak Tatbikat

Amerika Birleşik Devletleri, Yunanistan ve Güney Kıbrıs özel kuvvetleri ortak harekât yeteneğini geliştirmek için 1 Şubat 2021 tarihinde Yunan Donanmasına ait HS Kanaris savaş gemisinde eğitim icra etti. Bu da yönetim değişikliği sonrasında ABD’nin Yunanistan ile aynı tarafta gözükmesi anlamına geliyor.

Sınır İnşası

Türkiye’nin sınırını açtığı açıklaması üzerine Şubat 2020’de binlerce mültecinin sınıra yöneldiği haftalar süren krizden sonra Yunanistan 120 kilometrelik sınırda önlemlerini artırmaya karar vermişti. Bu kapsamda, Meriç Nehri kıyısında 26 km olan dikenli tel örgülü çelik yapının 5 metre yüksekliğinde olarak yeniden düzenlenip artık göçmen geçişine imkansız hale getirilmesi amaçlanıyor.

 

Doğu Akdeniz’de Güney Kıbrıs, Yunanistan ve ABD tatbikatı , Yunanistan – Türkiye sınırına göçmenlerin geçişini sıfıra indirmek maksadıyla yapılan duvarlar ve son TCG Çeşme tacizi gösteriyor ki Ege ve Akdeniz’de sular yine bulanmaya başlayacak. Fakat Yunanistan yarın üçüncü devletlerin kötü günde yanında olmadığını görünce iş işten çoktan geçmiş olacak. Ege’de, Akdeniz’de veya Kıbrıs’ta  kalıcı çözüm mevcut dengelerin ‘aşındırılmadan muhafazası’ anlayışıyla sağlanabilir.