İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

KKTC’yı Tanımak

Mevcut konjonktüre ve Ersin Tatar’ın geçtiğimiz gün yaptığı açıklamalara bakınca aklıma gelen ilk soru 2021 yılında KKTC’yi Türkiye dışında bir ülke tanıyabilir mi sorusu geldi

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’in ‘iki devletli çözümün mümkün olmayacağı’ açıklamalarına cevap vererek “Anastasiadis’e çağrım, gerçekleşmeyecek hayaller peşinde koşmaması ve diyalog çağrılarımıza olumlu yanıt vermesidir” dedi.

Gerçek şu ki Türkiye hala AB ile masayı Mart ayına kadar bozmak istemeyecektir. Bunun ekonomik ve siyasi birçok nedeni var. Peki ya buna rağmen masadan Türkiye’nin istediği gibi bir senaryo çıkmazsa işte o zaman ne olur ?

Kuzey Kıbrıs halkı bugüne kadar hep birleşmeden yanaydı fakat Doğu Akdeniz ve altındaki zenginliklerin varlığıyla birlikte halk da iki devletli çözüme ikna etmiş olmalı ki Ersin Tatar seçildi. Bu da açıkçası Türkiye’nin Kıbrıs meselesinde elini güçlendirdi.

KKTC’yı resmen sadece Türkiye resmi olarak tanımakta ama bu durum bu yıl değişebilir.Azerbaycan’ın Karabağ’daki başarısının ardından yaklaşık 30 yıllık işgal sona ererken, KKTC’nin  resmi olarak tanınmasının da yolu açıldı.

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar‘ın da Ankara’nın destekleriyle önümüzdeki süreçte Azerbaycan’ın yanı sıra Pakistan ve Libya’ya “tanıma” ziyareti yapması planlanıyor. Pakistan ve Bangladeş daha önce KKTC’nin bağımsızlığını tanımıştı ancak İngiltere ve ABD’nin baskıları nedeniyle geri adım atmışlardı.

Fakat bugün Kıbrıs adasında yaşananlar konusunda İngiltere’nin sessizliği Türkiye’nin adım atması adına önemli. Geçtiğimiz günlerde Brexit sonrası ilk ticaret anlaşmasını Türkiye ile imzalaması da ilişkilerin olumluluğuna işaret .

Mart ayındaki AB toplantısında Doğu Akdeniz konusundan dolayı karar çıkarmaya çalışırsa Türkiye (Libya , Ukrayna, KKTC konularından dolayı) artık siyasi ve askeri olarak güçlü , ekonomi ise hala bir soru işareti. Diğer bir soru işareti de Biden yönetiminin tepkisinin ölçüsü.

Yani sözün özü , son yayınlanan pasif NAVTEX sonrasında AB hala Türkiye’yi köşeye sıkıştırmaya çalışırsa Türkiye gözü karartabilir ve ilk adımda KKTC başka ülkelerce tanınması üzerinden gelebilir.